Sunday, June 11, 2006

Εθελοντικό Πρόγραμμα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διεξάγει προγράμματα για την προστασία των άγριων πουλιών, των βιοτόπων τους και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Το Εθελοντικó Δκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά στον Έβρου περιλαμβάνει προγράμματα στο Παραποτάμειο Δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα, στην Περιοχή Ασβεστάδων-Βρυσικών, στο Δάσος Δαδιάς-Δερείου-Αισύμης, στην Προστατευόμενη Περιοχή Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Νομού Έβρου, στο Δέλτα του Έβρου και στην Σαμοθράκη.

Η καταγραφή γίνεται σε ειδικά πρωτόκολλα πεδίου και περιλαμβάνει την αναφορά απειλών που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στα πουλιά ή στον βιότοπο, δράσεις διατήρησης που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή και είδη πουλιών που παρατηρούνται. Στόχος είναι οι εθελοντές να εξοικειωθούν με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να μπορούν να διαπιστώνουν και να αναφέρουν τυχόν μεταβολές της κατάστασης διατήρησής τους με την πάροδο του χρόνου.

Η εκπαίδευση των εθελοντών περιλαμβάνει ένα θεωρητικό σεμινάριο πάνω σε γενικές γνώσεις ορνιθοπανίδας, σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, θεσμικό πλαίσιο, διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και προστασία απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Αλλά και πρακτική υποστήριξη στο πεδίο ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν πρακτικά προβλήματα και απειλές που αντιμετωπίζουν οι βιότοποι και τα είδη, να κάνουν καταμετρήσεις πληθυσμών, να συμπληρώνουν πρωτόκολλα εργασίας και να εποπτεύουν συνολικά μια περιοχή προστασίας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει
Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις πριν από την εκπαίδευση παρα μόνο μεράκι και ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων, όρεξη και ενθουσιασμό για μάθηση και δέσμευση για την τελική "υιοθέτηση" μιας περιοχής και την παρακολούθηση της στο μέλλον.

Συμμετοχή
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο μπορούν να συμπληρώσουν μια αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της Ορνιθολογικής www.ornithologiki.gr ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 8228704, 210 8227937

Θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας στον Έβρο από το WWF

Θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας διοργανώνει το WWF Ελλάς από 16 Ιουλίου μέχρι και 12 Αυγούστου σε τρεις περιοχές του Έβρου: στο Δέλτα, στη Λευκίμη και στο Δάσος της Δαδιάς.
Ο στόχος των προγραμμάτων είναι πολλαπλός. Βασικό μέλημα είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των νέων για τα θέματα του περιβάλλοντος, η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στα προγράμματα πεδίου του WWF Ελλάς, η παραγωγή έργου. Όλα αυτά μέσα από το πρίσμα της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, της ξεκούρασης.
Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό δυναμικό του WWF Ελλάς, εκδρομές αλλά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 15 άτομα -13 εθελοντές και 2 ομαδάρχες- ηλικίας 18-35 ετών, υπό την καθοδήγηση των τοπικών συνεργατών του WWF-Ελλάς.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα στο Δέλτα Έβρου θα πραγματοποιηθεί από 16-29 Ιουλίου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και θα περιλαμβάνει συντήρηση και ανακατασκευή των περιφράξεων στις δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Οι δεντροφυτεύεις γίνονται προκειμένου να αποκατασταθούν οι δασικές εκτάσεις που υπήρχαν στην περιοχή και να αυξηθούν οι θέσεις φωλεοποίησης για τα υδρόβια πουλιά.
Στη Λευκίμη Έβρου το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 23 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Από το 1995 το WWF Ελλάς υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα εργασίας σε συνεργασία με το Δήμο Τυχερού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χάραξη και σήμανση δύο περιηγητικών μονοπατιών, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει από προηγούμενες εθελοντικές ομάδες του WWF Ελλάς.
Στη Δαδιά Έβρου το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 30 Ιουλίου μέχρι 12 Αυγούστου, θα γίνει σε συνεργασία με τη Δημοτική Οικοτουριστική Επιχείρηση Δαδιάς και τον Φορέα Διαχείρισης του Δάσους και τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και θα περιλαμβάνει συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών της Γκίμπρενας και του παρατηρητηρίου ενώ θα γίνει και συντήρηση του κεντρικού παρατηρητηρίου των αρπακτικών.
Οι εθελοντές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τις 23 Ιουνίου 2006.
Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα του WWF Ελλάς: www.wwf.gr