Saturday, January 05, 2008

Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου - Δημήτρη Ναλμπάντη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου στεγάζει έργα του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμπάντη. O επισκέπτης της Πινακοθήκης μπορεί να γνωρίσει πτυχές του ζωγράφου, καθώς και να νιώσει τη δημιουργία και την έμπνευση μέσα από τα θαυμαστά έργα του.

Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, δωρεά του τιμημένου από τον Ο.Η.Ε. Διδυμοτειχίτη ζωγράφου, ο οποίος με το «μαγικό ρεαλισμό» του εισάγει με έναν ιδανικό τρόπο τον επισκέπτη στο Διδυμότειχο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Ο επισκέπτης μπορεί παράλληλα να γνωρίσει το ξεχωριστό έργο του Δημήτρη Ναλμπάντη σε ένα διώροφο κτίριο του μεσοπολέμου που αποκατέστησε ο Δήμος και τοιχογράφησε, με μοναδικό τρόπο, ο ίδιος ο ζωγράφος.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο Δημήτρη Ναλμπάντη

Ο Δημήτρης Ναλμπάντης έπιασε πινέλο στα πέντε του χρόνια, στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντε Λακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στο ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF, ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η μεγαλύτερη (έως σήμερα) διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (φωτό). Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται επιπλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του ΟΗΕ.

Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά "Προστασία Περιβάλλοντος" των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του «Σχολείου της Ειρήνης και του Περιβάλλοντος» στο Δήμο Τριγώνου Έβρου. Η πιο πρόσφατη έκθεσή του (2007) είχε τον τίτλο "Τέχνη και Περιβάλλον".

Έργα του (πέραν αυτών στη Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου) βρίσκονται στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε μουσεία και συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

{ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου, τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ναλμπάντη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.didymoteicho.gr/Pinakothiki/index.htm. Διεύθυνση Δημοτικής Πινακοθήκης: Πατριάρχη Διονυσίου 3, Διδυμότειχο. Tηλ - φαξ: 25530-23658 }