Sunday, June 11, 2006

Εθελοντικό Πρόγραμμα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διεξάγει προγράμματα για την προστασία των άγριων πουλιών, των βιοτόπων τους και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Το Εθελοντικó Δκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά στον Έβρου περιλαμβάνει προγράμματα στο Παραποτάμειο Δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα, στην Περιοχή Ασβεστάδων-Βρυσικών, στο Δάσος Δαδιάς-Δερείου-Αισύμης, στην Προστατευόμενη Περιοχή Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Νομού Έβρου, στο Δέλτα του Έβρου και στην Σαμοθράκη.

Η καταγραφή γίνεται σε ειδικά πρωτόκολλα πεδίου και περιλαμβάνει την αναφορά απειλών που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στα πουλιά ή στον βιότοπο, δράσεις διατήρησης που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή και είδη πουλιών που παρατηρούνται. Στόχος είναι οι εθελοντές να εξοικειωθούν με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να μπορούν να διαπιστώνουν και να αναφέρουν τυχόν μεταβολές της κατάστασης διατήρησής τους με την πάροδο του χρόνου.

Η εκπαίδευση των εθελοντών περιλαμβάνει ένα θεωρητικό σεμινάριο πάνω σε γενικές γνώσεις ορνιθοπανίδας, σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, θεσμικό πλαίσιο, διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και προστασία απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Αλλά και πρακτική υποστήριξη στο πεδίο ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν πρακτικά προβλήματα και απειλές που αντιμετωπίζουν οι βιότοποι και τα είδη, να κάνουν καταμετρήσεις πληθυσμών, να συμπληρώνουν πρωτόκολλα εργασίας και να εποπτεύουν συνολικά μια περιοχή προστασίας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει
Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις πριν από την εκπαίδευση παρα μόνο μεράκι και ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων, όρεξη και ενθουσιασμό για μάθηση και δέσμευση για την τελική "υιοθέτηση" μιας περιοχής και την παρακολούθηση της στο μέλλον.

Συμμετοχή
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο μπορούν να συμπληρώσουν μια αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της Ορνιθολογικής www.ornithologiki.gr ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 8228704, 210 8227937

No comments: