Sunday, November 25, 2007

Άλλο ένα ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία

Άρθρο του Δημήτρη Τασμαλή, "Πολίτης της Θράκης", 21/11/2007


Επιστημονική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης, διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και της Μη Κυβερνητικής της Οργάνωσης «Εύρος Αγάπης», το Σάββατο 17/11/2007 με θέμα:«Οι κίνδυνοι από την μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη»

Πέντε επιστήμονες – πανεπιστημιακοί, ανέλυσαν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα το γιατί η εξόρυξη και επεξεργασία του χρυσού μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για την περιοχή και τους ανθρώπους της, συνηγορώντας έτσι στην ομόφωνα αρνητική θέση που έχει λάβει σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης.

Ο κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ μίλησε για το «οικολογικό πρόβλημα ως πνευματικό πρόβλημα». Ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης Λέκτορας Τμήματος Χημικών – Μηχανικών ΑΠΘ Μεταλλειολόγος, έκανε λόγο για τη μη διασφάλιση του περιβάλλοντος πάνω στο «γιγαντιαίο κακούργημα μιας τέτοιας εξορυκτικής επένδυσης». Παράλληλα σημείωσε, ότι η μεταλλουργία χρυσού θα επιβάλλει μαζικές επιδράσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν. «Ούτε η γιγαντιαία εξορυκτική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον, ούτε η χημεία των τελμάτων, ούτε η ποιότητά τους ούτε πολλά άλλα πράγματα που άπτονται με εκπομπές τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα». Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ λέγοντας ότι «έχει βγάλει κατά σειρά αποφάσεις που απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση αυτό να κρίνουμε την όλη διαδικασία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κινείται εκτός πλαισίου της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Φυσικός περιβάλλοντος, Αν. καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ Δημήτριος Μελάς, μίλησε για τα προβλήματα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος τα οποία σχετίζονται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. «Είναι γνωστό ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν τόσο το ατμοσφαιρικό περιβάλλον όσο και την κλιματική αλλαγή. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν με τις προτεινόμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι θα αυξηθούν τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων» τόνισε. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, για τον κ. Μελά, αφορά την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. Όπως υπογράμμισε, «τα τελευταία 50 χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις στη χώρα μας και η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί στις επόμενες δεκαετίες. Μια υδροβόρα βιομηχανία όπως είναι η μεταλλουργία πρόκειται να δράσει ανταγωνιστικά και να στερήσει νερό από άλλες δραστηριότητες, που το χρειάζονται».

Ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Θεοχάρης Ζάγκας, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι επεμβάσεις στο έδαφος και στο φυσικό περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμες. «Συνήθως εμάς μας καλούν στο τέλος όταν χρειάζεται αποκατάσταση ο εγκαταλειπόμενος χώρος. Όσα χρήματα κι αν πληρώσουμε δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε έναν μεταλλευτικό χώρο. Πολλές φορές ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε άλλη χρήση και το μόνο που απομένει είναι η κάλυψή του με δασοπονικά είδη και η λειτουργία του αν θέλετε στοιχειωδώς ως δάσους στοχεύοντας κυρίως στο να σταματήσει τις εδαφικές διαβρώσεις, να σταματήσει τη μετάδοση της ρύπανσης με τη μεταφορά των ρύπων σε μεγαλύτερη απόσταση με τη δραστηριότητα του νερού και οι διαπιστώσεις είναι κάτι περισσότερο από θλιβερές. Τα εδάφη που είναι ο σημαντικότερος χώρος για κάθε δραστηριότητα εξόρυξης, έχουν πλέον καταστραφεί. Έχουν καταστραφεί οι υδροφόροι ορίζοντες έχουμε δραματικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και αυτές οι επιπτώσεις, δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμες. Θα πρέπει σε προληπτικό επίπεδο να είμαστε προσεκτικοί πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση που συνήθως αυτές παίρνονται στη λογική οφέλους – κόστους».

«Η περιοχή θα οδηγηθεί σε νέο El Dorado και θα προσελκύσει κι άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον επενδύσεις» υποστήριξε ο Λέκτορας Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Δάνος Σεργκελίδης.


Πηγή: Εφημερίδα "Πολίτης της Θράκης", 21/11/2007

No comments: