Friday, November 30, 2007

Εικόνες - Δέλτα του Έβρου και Δαδιά


Ζαρκάδι στους Λόφους της Δαδιάς. Ζαρκάδια συναντάμε σε όλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας της λαθροθηρίας. Τα ζαρκάδια ζουν μοναχικά ή σε πολύ μικρές ομάδες και είναι πολύ ευαίσθητα στην ενόχληση και την ανθρώπινη παρουσία.


Κοπάδι "άγριων" αλόγων που ζει και αναπαράγεται ελεύθερα στο Δέλτα του Έβρου.


Μια μικρή ομάδα ασπρομετωπόχηνες σε πτήση πάνω απο τη Δράνα. Το είδος αυτό ξεχειμωνιάζει στην Ελλάδα σε ποικίλους αριθμούς, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις βορειότερες βαλκανικές χώρες, με μέσο όρο περίπου 450 άτομα. Ο κυριότερες σταθμός τους είναι το Δέλτα του Έβρου που πολύ συχνά φιλοξενεί το σύνολο των πουλιών που έρχονται στην Έλλαδα. Τον πολύ σκληρό Φεβρουάριο του 1985, ο αριθμός τους στον Έβρο έφτασε τις 35.000 με άλλες 20.000 στην Ισμαρίδα.


Λαγόγυροι μπροστά στη φωλιά τους, στις παρυφές του Δέλτα του Έβρου.


Ένα νανογλάρονο ταΐζει τον νεοσσό του σε κάποια αμμονησίδα στα ανοιχτά των εκβολών του Έβρου. Τα νανογλάρονα φωλιάζουν σε γυμνά εδάφη, σε νησίδες, σε αναχώματα, συχνά σε αλυκές, ακόμα και σε χαλικόδρομους. Τρέφονται με μικρά ψάρια τα οποία αρπάζουν βουτώντας από ψηλά στο νερό.


Ένας πελαργός και ένας μαυροπελαργός πλάι-πλάι στο ρέμα Μαγγάζι, κοντά στη Δαδιά. Οι μαυροπελαργοί συνήθως ψάχνουν για τροφή σε πιο απόμερα σημεία, μέσα στο δάσος, καθώς όμως τα νερά λιγοστεύουν, συγκεντρώνονται και αυτοί στα μεγαλύτερα ρέματα και στους νερόλακκους που απομένουν.


Πηγή: www.evros.gr

No comments: