Tuesday, November 20, 2007

Γιορτή Τσίπουρου στο Σουφλί


O Δήμος Σουφλίου κάθε χρόνο στα μέσα Nοεμβρίου πραγματοποιεί τη γιορτή τσίπουρου, η οποία έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους ντόπιους παραγωγούς όσο και από τους χιλιάδες επισκέπτες κι έχει γίνει πλέον θεσμός στην περιοχή.

Σκοπός της γιορτής αυτής είναι να διατηρηθεί η παράδοση της περιοχής σ’ αυτό τον τομέα αλλά και να προωθηθούν τα σχετικά προϊόντα, αφού η άριστη ποιότητα του τοπικού οίνου και τσίπουρου αξίζει την ανάλογη προβολή και προώθηση.



Η Έκτη Γιορτή Τσίπουρου θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί από τις 19 έως και τις 24 Νοέμβρη από το Δήμο Σουφλίου, τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σουφλίου και το Σύλλογο Φίλων Οίνου και Αμπέλου «Ο Στάφυλος».

Η πρώτη βραδιά θα είναι παραδοσιακή με τη συμμετοχή των τοπικών συγκροτημάτων του δήμου, ενώ τις δύο άλλες βραδιές θα φιλοξενηθούν συγκροτήματα ρεμπέτικης μουσικής.

Επίσης, στα πλαίσια της 6ης γιορτής, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Οίνος και γεύσεις» από το Σύλλογο Φίλων Οίνου και Αμπέλου «Ο Στάφυλος». Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και θα συμμετέχουν όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται.



Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 11 π.μ. στο δημοτικό θέατρο Σουφλίου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007:
11.30: Έναρξη – χαιρετισμοί,
12.00: Οίνος της μνήμης – οίνος της λησμονιάς (μαγειρεύουμε και ζυμώνουμε με κρασί), Μιχάλης Ζευγουλάς, δικηγόρος, αρθρογράφος στο περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα».
13.00: Τι απέγιναν οι λαλαγγίτες και τα μπλιγούρια στον Έβρο Αγγέλα Γιαννακίδου.
13.30: Διάλειμμα – μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις,
17.00: τσίπουρο Ευάγγελος Σουφλερός, καθηγητής γεωπονικής σχολής Θεσσαλονίκης,
17.30: Οίνος, Γιώργος Κοτσερίδης, λέκτορας γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών.
18.00: Οινοποιήσιμες ποικιλίες περιοχής Σουφλίου, Παναγιώτης Τσέτουρας, γεωπόνος,
18.30: Η αγορά του οίνου, Θωμάς Λίγας, οινολόγος – οινοποιός.



Κατά το μεσημβρινό διάλειμμα της ημερίδας, θα υπάρξει μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα που θα έχουν σχέση με το προϊόν. Στόχος να απολαύσουν οι επισκέπτες και συμμετέχοντες μια γαστρονομία τοπικών γεύσεων με βάση το σταφύλι (πχ μουστοτραχανάς ή μουστόψωμο).

Αποστακτήρια

Σήμερα στο Σουφλί λειτουργεί μεγάλος αριθμός αποστακτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών διαθέτει το αποστακτήριο (αδελφών Μπέλλα) στο οποίο λαμβάνουν χώρα και όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν στη Γιορτή του Τσίπουρου. Επιπλέον στο Σουφλί υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου άλλα έξι ιδιωτικά αποστακτήρια.

Καλλιέργεια αμπέλου



Στο Σουφλί από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται η άμπελος. Σχεδόν οι περισσότερες οικογένειες έχουν στην κατοχή τους αμπέλια. Συνεχίζεται και σήμερα η καλλιέργεια της αμπέλου με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχουν πολλοί αμπελώνες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη στροφή νέων ηλικιακά παραγωγών στην καλλιέργειά τους, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή είναι καλή.

Πηγή: "Παρατηρητής της Θράκης" και www.agrotravel.gr

No comments: