Monday, December 10, 2007

Συλλαλητήριο κατά των χρυσωρυχείων στις 16 Ιανουαρίου

Εφημερίδα: "H ΓΝΩΜΗ", 10/12/2007


Ραντεβού για τις 16 Ιανουαρίου δίνουν σύσσωμοι οι φορείς και οι κάτοικοι του Έβρου και της Ροδόπης που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία των χρυσωρυχείων στην περιοχή του Περάματος. Η πρώτη δυναμική κινητοποίηση θα είναι ένα μαζικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ακολουθήσει σειρά άλλων δράσεων.

Σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην υπόθεση, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι τρεις βουλευτές Έβρου και Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ντόλιος, Πεταλωτής και Χατζηοσμάν, ενώ εκφράστηκε η βούληση όλων για άμεση πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στις προτάσεις της Διανομαρχιακής Επιτροπής, εκτός από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου που αποφασίστηκε για τις 16 Ιανουαρίου, περιλαμβάνεται το κλείσιμο του αεροδρομίου «Δημόκριτος» και του τελωνείου των Κήπων. Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της επιδίωξης συνάντησης με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Οι ακριβείς ημερομηνίες για τις κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να αποφασισθούν εντός των επόμενων ημερών. Η υποβολή των παραιτήσεων όλων των -αιρετών και μη- πολιτικών αρχών των δύο νομών ήταν αυτό που προτάθηκε από τον προεδρεύοντα της σύσκεψης Σαμψών Σταφυλίδη, ως τελευταίο όπλο στα χέρια της Διανομαρχιακής Επιτροπής και των τοπικών φορέων. Από την πλευρά του, το μέλος της Διανομαρχιακής Παναγιώτης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι η εταιρεία έχει κάθε συμφέρον να κρατά το θέμα σε διαρκή συζήτηση, τονίζοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, φορείς και κάτοικοι, θα πρέπει να δείξουν την αποφασιστικότητά τους. Ο Αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής, εκτίμησε ότι «η ΚΥΑ κινδυνεύει να υπογραφεί από μέρα σε μέρα», και γι’ αυτό θα πρέπει τα πρώτα δείγματα αντίδρασης να είναι άμεσα. Η κα Όλγα Γκιούρδα καυτηρίασε τις απουσίες ορισμένων από τη σύσκεψη, ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Δημήτρης Αναστασιάδης πρότεινε να δεσμευθούν όλοι για τις αποφάσεις που θα παρθούν, αλλά και να κηρυχθούν ως ανεπιθύμητοι στην περιοχή όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Την κάθοδο όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και πολιτών με λεωφορεία στην Αθήνα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πρότεινε το μέλος της Διανομαρχιακής Γιώργος Φακριάδης. «Να μην υπάρξει κόπωση», υπογράμμισε ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ακόμη ζυγίζει το θέμα, παρακολουθεί τις δικές μας αντιδράσεις, έως ότου πάρει τις τελικές της αποφάσεις». Ο Αντινομάρχης ΝΑΡΕ Γιώργος Θωμαϊδης, πρότεινε ακριβώς ό,τι είχε προτείνει στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο: τις παραιτήσεις όλων των φορέων, σε περίπτωση που εγκριθεί η ΚΥΑ και δεν εκφραστεί η οριστική άρνηση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση αυτή. «Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για τέτοιους τυχοδιωκτισμούς», επισήμανε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, ενώ το μέλος της Διανομαρχιακής Γιώργος Μποτσίδης τόνισε ότι θα πρέπει όλοι, ανεξαιρέτως, να συμμετέχουν χωρίς καμία δικαιολογία στις κινητοποιήσεις. Ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αφού ξεκαθάρισε ότι στη σύσκεψη εκπροσωπούσε τον εαυτό του, κι όχι την κυβέρνηση, επανέλαβε τη ρητή άρνησή του απέναντι στο ενδεχόμενο εγκατάστασης χρυσωρυχείων, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να επιδιωχθεί μία συνάντηση με τους κ.κ. Σουφλιά και Φώλια.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής επισήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρωτοστατεί σε ό,τι αποφασιστεί, ενώ ο Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκει κάθε φορά κάποιον υπουργό ή υφυπουργό για να μας διαβεβαιώσει ότι το έργο δεν θα γίνει», ζητώντας άμεσα να κανονισθεί ένα ραντεβού με τα αρμόδια υπουργεία. Για κινητοποιήσεις χωρίς εκπτώσεις, στις οποίες πρέπει να κληθούν και να πρωτοστατήσουν οι μαθητές και οι φοιτητές της πόλης μίλησε ο επικεφαλής της ΔΗΔΑΣ Σάββας Δευτεραίος, ενώ ο επικεφαλής της «Πορείας στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης επισήμανε ότι «λείπει ένα πολιτικό πλαίσιο για τον αγώνα, το οποίο θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο, όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση και την Ε.Ε.». Ο Αντινομάρχης Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας, τόνισε ότι το θέμα για τους δύο νομούς έχει λήξει προ πολλού κι ότι «θα πρέπει να έχει νόμπελ χημείας η εταιρεία για να εξορύξει τον χρυσό δίχως να βλάψει το περιβάλλον». Οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ.κ. Κασιμάτη (ΝΔ), Κεραμέα (ΠΑΣΟΚ), Τρέλλης (ΚΚΕ), Πανταζίδης (ΣΥΝ) και Γοδοσίδης (ΛΑΟΣ) δήλωσαν παρόντες στους αγώνες και τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση.

Το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου:

«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο εδώ και χρόνια υποστηρίζει ενεργά κάθε επενδυτική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Τάσσεται όμως ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού, αφού επανειλημμένως και σαφώς κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα, ως η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Στη Θράκη, παρά την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου των κατοίκων και όλων των τοπικών φορέων, επικρατεί αγανάκτηση για τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και Ανάπτυξης, σχετικά με την υπό έκδοση ΚΥΑ σε ερώτηση βουλευτών Θράκης.
Ο Λαός της Θράκης θα αντισταθεί με σθένος και θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και μέσο τον αγώνα του, για την οριστική απομάκρυνση της καταστροφικής αυτής επένδυσης από την Θρακική γη.

Απαιτούμε:

Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να δοθεί τέλος στην επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα, που αφορά το χρυσό.

Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή, να συνεχίζουν να στηρίζουν τον αγώνα μας για την αποτροπή της εγκατάστασης εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή μας.

Συνάντηση της διανομαρχιακής επιτροπής με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να ενημερωθούν εκ νέου και να δεσμευτούν για την απόρριψη του σχεδίου ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Τέλος θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς όλους, ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με κάθε μέσο μάχη ζωής για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές, ώστε να αποτρέψουμε την επένδυση αυτή».

Συντάκτης: Kική Hπειρώτου

Πηγή: Εφημερίδα "Η ΓΝΩΜΗ", 10/12/2007

No comments: