Thursday, December 06, 2007

Εικόνες - Δέλτα του Έβρου

Χωρίς πολλά λόγια...

Το δέλτα του ποταμού Έβρου, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μια περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας.


Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα πλούσιο δέλτα, έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Η προστασία του Δέλτα Έβρου είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που το θεωρούν σπίτι τους.


Ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς, είναι η παρουσία της ορνιθοπανίδας, των αμφίβιων και ερπετών, των θηλαστικών και των ψαριών στο Δέλτα Έβρου.


Το Δέλτα του Έβρου, έγινε ευρέως γνωστό ως υγρότοπος που φιλοξενεί μια ιδιαίτερα πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα.


Το Δέλτα του Έβρου, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία σε βιότοπους στους οποίους απαντούν 316 είδη πουλιών. Είναι, πιθανά, η πιο σημαντική υγροτοπική περιοχή για τα μεταναστευτικά παρυδάτια είδη στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών (περισσότερα από 145 είδη) διαχειμάζει στο Δέλτα.


Σημαντικός είναι, επίσης, ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό για διατροφή και ανάπαυση κατά τη μετανάστευσή τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα.


Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα κατά τη μετανάστευση τους διακρίνονται ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι, μαυρογλάρονα κ.ά..


Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη για πολλά είδη αρπακτικών.


Μια περιήγηση στο Δέλτα Έβρου είναι πάντα διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Τα μοναδικά χρώματα, οι μυρωδιές και οι ήχοι της φύσης του καταγράφονται ως μια εμπειρία μοναδική.


Η ποικιλία των μορφών ζωής που φιλοξενεί, η σπουδαιότητά του για το μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών, η δυναμική εξέλιξη των οικοτόπων του, τα αγαθά που προσφέρει στους ανθρώπους και οι μύθοι και οι παραδόσεις που γεννήθηκαν εδώ αξίζει να προστατευτούν και να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές.


Το Δέλτα Έβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο.


Ένα ταξίδι θα σας πείσει!


Θυμηθείτε πως η περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου περιέχει εκτός από ευχαρίστηση και σπάνιες στιγμές, το σεβασμό στο περιβάλλον του Δέλτα και σε όλες τις μορφές ζωής που φιλοξενεί. Γι' αυτό, περιηγηθείτε προσεκτικά και πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ανθρώπων του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου.



Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα: http://www.evros-delta.gr. Τηλέφωνα: Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου (Τραϊανούπολη) 25510 61000, Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο Φερών (Φέρες) 25550 24310

No comments: