Friday, December 07, 2007

Εικόνες - Μεταξάδες

Χωρίς πολλά λόγια...


Η περιοχή Μεταξάδων - Παλιουριού, βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 28 περίπου χλμ δυτικά από το Διδυμότειχο. Χαρακτηρίζεται από ομαλό ανάγλυφο, με χαμηλούς λόφους. Μια πανοραμική άποψη του χωριού των Μεταξάδων, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους και καλλιέργειες, απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Το τοπίο της δασοσκεπής έκτασης στο κοινοτικό δάσος Μεταξάδων είναι ιδιαίτερο.


Καρποφόρα δέντρα και θάμνοι φυτρώνουν στα ξέφωτα και προσφέρουν πλούσια τροφή στην άγρια πανίδα. Στη φωτογραφία: Γκορτσιά (Pyrus amygdaliformis)


Eντομοφάγα πουλιά, όπως ο Καλόγερος ή Παπαδίτσα (Parus major), το χειμώνα καταφεύγουν στους κατοικημένους χώρους και τρέφονται από υπολείμματα τροφών και καρπούς, που βρίσκουν στις αυλές των σπιτιών.


Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), είναι ένα από τα σπανιότερα πουλιά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα.


Στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Θράκη (και στην περιοχή Μεταξάδων) παρατηρείται συχνά σε ορεινά ρυάκια και υγρότοπους.


Το δημοτικό δάσος Μεταξάδων είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, αλλά και σε θηράματα όπως και η γύρω περιοχή και ιδιαίτερα οι παραποτάμιες περιοχές προσελκύουν πολλούς κυνηγούς αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες.

Στο δημοτικό δάσος Μεταξάδων, βρίσκεται και το Ύψωμα των Μεταξάδων όπου έγινε η τελευταία μάχη του ελληνικού μεταπολεμικού εμφυλίου, αλλά και ο χώρος δασικής αναψυχής του Αγ. Κωνσταντίνου.


Ο παραδοσιακός οικισμός των Μεταξάδων και του Παλιουρίου, αλλά και τμήματα των οικισμών της Αβδέλλας και Αλεποχωρίου, είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι, με τα παραδοσιακά λιθόχτιστα σπίτια, χτισμένα με ιδιαίτερη μαστοριά, και είναι μοναδικά στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.


Σε πολλά ακόμη χωριά της περιοχής, μπορεί ακόμη κανείς να βρει σπίτια, αρχιτεκτονικής κλασσικής για αγροτικούς οικισμούς των αρχών του αιώνα.


Οι τρεις μεταβυζαντινοί ναοί (Αγ. Αθανάσιος Μεταξάδων, Αγ. Αθανάσιος Αλεποχωρίου και Αγ. Παντελεήμονας Παλιουρίου), χτισμένοι στα τέλη του 17ου αρχές 18ου αιώνα, με κλασσική για την εποχή αρχιτεκτονική.




Περισσότερες Πληροφορίες: Δήμος Μεταξάδων, http://metaxades.evros.gr

No comments: