Wednesday, December 05, 2007

Το Φράγμα του Ποταμού Άρδα (Δήμος Κυπρίνου)

To σημαντικότερο οικοσύστημα της περιοχής του Δήμου Κυπρίνου αποτελεί, ο ποταμός Άρδας με το παραποτάμιο δάσος κατά μήκος της κοίτης του.

Όλος ο ορίζοντας από το ανατολικότερο σημείο του έως το δυτικότερο καταλαμβάνεται από μια μεγαλοπρεπή κοιλάδα με τεράστιες διαστάσεις, που σβήνει απαλά στα νότια σε χαμηλούς λοφίσκους.

Μια μεγάλη ποικιλία από δένδρα, φτελιές, κισσοί, πλατάνια, αγριοτραντάφυλλα κ.α., σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, βουτηχτάρια και αγριόπαπιες συνθέτουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Το φράγμα του Άρδα σε απόσταση 8 χλμ. από τον Κυπρίνο, κατασκευάστηκε το 1969 και έχει μήκος 350 μέτρα.

Ο ποταμός Άρδας, πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης, και μετά από μια διαδρομή 216 χλμ επί του Βουλγαρικού εδάφους, εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης και διασχίζει, μέχρι την εκβολή του στον ποταμό Έβρο, το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κυπρίνου.

Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δάσος του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του, είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο.


Το θεαματικότερο στοιχείο αυτού του υπέροχου τοπίου είναι οι εκπληκτικοί μαιανδρισμοί του μεγάλου ποταμού Άρδα που διασχίζει την κοιλάδα με γαλήνια ροή. Είναι τέτοια η ηρεμία των νερών, που το πλουσιότατο φυσικό περιβάλλον στις όχθες του ποταμού, αντανακλάται με απίστευτη ευκρίνεια.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό και προσφέρεται για αναψυχή και άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα νοστιμότερα ψάρια όλων των ποταμών, όπως: Σαζάνια ή κυπρίνους, γουλιανούς, καφάλια και μυριάνες.

Όλη η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα NATURA 2000 (SPA:Gr1110008).

Οι επισκέπτες του Δήμου Κυπρίνου μπορούν επίσης να απολαύσουν αρκετά φυσικά τοπία και τις όμορφες εκκλησίες της περιοχής, καθώς και να διαμείνουν στους ξενώνες του Κυπρίνου.


{Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κυπρίνου, www.kyprinos.gr}

No comments: